Overslaan naar inhoud

Bitterzoet Chocolade

Japanse duizendknoop, Szechuanpeper en hazelnoot.


Kleur: Rode achtergrond met donkerbruin takkenpatroon.


Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) 

De jonge stengels van deze invasieve plant oogsten we in april. Door langzame persing en zorgvuldig filteren verkrijgen we een helderroze sap. De smaak is verfrissend zuur en doet sterk denken aan rabarber. We oogsten de duizendknoop in de directe omgeving van de chocolaterie.


Szechuan (Zanthoxylum piperitum) De oorsprong van dit specerij ligt in China, maar het groeit ook goed in het Nederlandse klimaat. De felrode besjes oogsten we in de herfst en drogen we nog dezelfde dag. Zo behouden ze hun kleur en komt de tintelende, kruidige citrussmaak het best tot zijn recht. We oogsten de szechuanpeper in voedselbos Het Moeras.


Hazelnoten (Corylus avellana) 

Op Plantage Witharen in het Vechtdal groeien de hazelnoten tussen houtwallen en boomgaarden. De plantage werkt kleinschalig en duurzaam, in nauwe samenhang met het landschap. In de nazomer geoogst en langzaam gedroogd ontwikkelen de noten een volle, romige smaak met een lichte zoete toets.


Herkomst: 
  • Dutch Couverture 67% Chocolademakers: Heinde & Verre 
  • Herkomst cacaobonen: 
    • Ecuador, Cerecita Guayas regio 
      • Plantage: Hacienda Victoria 
    • Dominicaanse Republiek, Duarte regio 
      • Plantage: Öko Caribe 


Smaakprofiel: 

Rabarber, zwarte peper, kruidnagel, aards

Lievevrouwebedstro en kerspruim


Kleur: Zwarte spetter, groene achtergrond en goud cirkel.
Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) 

In het voorjaar oogsten we deze aromatische bodembedekker. Bij zorgvuldige verwerking komt het kenmerkende aroma vrij, dat doet denken aan tonkaboon en bergamot. De plant wordt van oudsher gebruikt in meiwijn en pijptabak. We oogsten dit kruid in de bossen rond de chocolaterie.

Kerspruim (Prunus cerasifera) 

De kerspruimen worden geoogst in voedselbos Struuntuun in Klijndijk. Voor gebruik koken we de vruchten eerst, voordat we er een puree van maken, zodat de amandelachtige smaak van de pit mooi naar voren komt. We koken het fruit in tot een krachtige, geconcentreerde gelei.

Herkomst: 
  • Dutch Couverture 67% 
  • Chocolademakers: Heinde & Verre 
  • Herkomst cacaobonen: 
    • Ecuador, Cerecita Guayas regio 
      • Plantage: Hacienda Victoria 
    • Dominicaanse Republiek, Duarte regio 
      • Plantage: Öko Caribe ​
Smaakprofiel 

Tonkaboon, roodfruit, amandel, vanille.

Groene dennenappel, zwarte bessenhout en gerookte hazelnoot.


Kleur: Donkerbruine achtergrond en brons spetters.
Groene dennenappelstroop 

Jonge dennenappels van de grove den worden in het voorjaar geoogst in de bossen rondom de chocolaterie. De dennenappels trekken 48 uur in donkere basterdsuiker op 65 °C, waardoor een donkerbruine stroop ontstaat met een uitgesproken dennensmaak, een lichte dropachtige smaak en een warme, kruidige smaak.

Zwarte bessenhout 

Voor deze ganache gebruiken we het snoeihout van de zwarte bessenstruik, geoogst in de herfst in voedselbos Het Moeras. Het hout geeft een donkere, fruitige smaak die doet denken aan de bes zelf en heeft een lichte zoethoutsmaak  

Gerookte hazelnoot (Corylus avellana) 

Op Plantage Witharen in het Vechtdal groeien de hazelnoten tussen houtwallen en boomgaarden. Na de oogst en het drogen worden de noten 2 uur koud gerookt, waardoor een subtiele rokerige smaak ontstaat die de chocolade verdiept

Herkomst: 
  • Bolivia 68% 
  • Chocolademakers: Felchlin 
  • Herkomst cacaobonen: 
    • Bolivia 
      • Plantage: Wilde cacao uit de Beni regio van Bolivia

Smaakprofiel Drop, zwarte bes, zoethout.  

Karamel, moerasspirea en gebrande boter.


Kleur: Witte achtergrond, bruine decoratie. 


Moerasspirea 

De bloemen van de moerasspirea worden in de zomer geoogst aan sloten en waterkanten in de omgeving van de chocolaterie. De gele pluimen geven een delicate smaak van amandel en honing, lichtzoet en een zachte bloemige smaak.

Gebrande boter 

Voor deze bonbon gebruiken we donker gebrande boter, verwerkt tot een krokante laag en een stroperige karamel. De smaak is diep, karamelachtig met een geroosterde notensmaak.

Herkomst: 
  • Dutch Couverture milk 49% 
  • Chocolademakers: Heinde & Verre 
  • Herkomst cacaobonen: 
    • Ecuador, Cerecita Guayas regio 
      • Plantage: Hacienda Victoria 
    • Dominicaanse Republiek, Duarte regio 
      • Plantage: Öko Caribe